ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΑΤΟΒΑ

Γεννήθηκα στην Ρωσία σε οικογένεια ιατρών. Το 1984 τελείωσα την Ιατρική Ακαδημία του Νταγκεστάν , μια από τις κορυφαίες Σχολές της ΕΣΣΔ, με βαθμό 9,9 (‘Αριστα). Απέκτησα τον τίτλο της ειδικότητας Παθολόγου για πρώτη φορά στην Ρωσία το 1985 και για άλλη μια φορά στην Ελλάδα το 2003.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε από το Τμήμα Λοιμωδών Παθήσεων όπου εργάστηκα ως νοσηλεύτρια παράλληλα με τς σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή. Μετά την απόκτηση πτυχίου ιατρικής έχω δουλέψει πρακτικά σε όλες τις βαθμίδες της ιατρικής πρακτικής:

  • στη Νοσοκομειακή Περίθαλψη (4ο Κρατικό Νοσοκομείο της πόλης Γκρόζνι ως παθολόγος στα Τμήματα Παθολογίας-Αιματολογίας και Επαγγελματικών Νοσημάτων, Νοσοκομείο Κω και Νοσοκομείο Πατησίων – ως ειδικευόμενη ιατρός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών – ως εφημερεύων ιατρός και επιστημονικός συνεργάτης)
  • στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (οικογενειακός ιατρός στην Ρωσία, αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Τήνου)
  • στην οργάνωση συστήματος υγείας (αρχίατρος ομίλου Γροζνέφτ, ιατρός-ελεγκτής και αργότερα αρχίατρος ελεγκτικής εταιρείας για λογαριασμό της ΕΑΕΕ)
  • στην Άμεση Ιατρική Βοήθεια (ΕΚΑΒ στις πόλεις Γκρόζνι και Σότσι της Ρωσίας).

Έχω ασχοληθεί και με ερευνητικό έργο. Ως φοιτήτρια βραβεύτηκα για τις εργασίες μου σχετικά με την επούλωση τραυμάτων και την ανάπτυξη πειραματικού μοντέλου εμφάνισης συνδρόμου Goodpasture μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Αργότερα στην Ελλάδα έγιναν δημοσιεύσεις στα εγχώρια ιατρικά περιοδικά και παρουσιάσεις στα συνέδρια (Ο επιπολασμός των λοιμώξεων από τους ιούς ηπατίτιδας B, C και HIV (1998), Άτυπη εκδήλωση σπλαχνικής λεισμανίασης σε ανοσοκατασταλμένη ασθενή (2000), Μετάγγιση ερυθρών αναγκαιότητα παρέμβασης στην λήψη της απόφασης (2001), Life threatening cardiotoxicity of meglumne antimonite in a patient with visceral leishmaniasis (2000)).

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι βασική αρχή της ζωής μου. Πέρα από μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας μηνών στην Κλινική Αλλεργιολογία – Ανοσολογία (Κίεβο, 1987), στο Συντονισμό Μεταμοσχεύσεων (Ν/ο Ευαγγελισμός, 1999), στην Αιματολογία και ΜΕΘ (στα πλαίσια απόκτησης ειδικότητας στα ν/α Παμμακάριστος και Αγ. Ολγα το 2003), παρακολουθώ τακτικά ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχω σε σεμινάρια και μετεκπαιδευτικά μαθήματα.

Από το 2004 διατηρώ Παθολογικό Ιατρείο στις Αχαρνές. Στην καθημερινή μου πρακτική εφαρμόζω κανόνες της “evidence-based medicine”. Ένα λεπτομερές ηλεκτρονικό αρχείο και σύστημα ραντεβού που διαχειρίζεται ο συνεργάτης και σύζυγός μου Βαλέριος Μουσάτοβ βοηθάει στη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς μου παρά τη μεγάλη ροή ασθενών.