Διατροφικές Συμβουλές για άτομα με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και ουρική αρθρίτιδα
Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος και ουρική αρθρίτιδα πρέπει :
– Να αποφεύγουν την κατανάλωση μπύρας, να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα αλκοολούχα ποτά
– Να πίνουν πολλά υγρά (κυρίως νερό)
– Να διατηρούν το φυσιολογικό το βάρος του σώματός τους
– Να χάσουν βάρος αν είναι υπέρβαροι αλλά να αποφεύγουν τις εξαντλητικές δίαιτες και την ταχεία απώλεια βάρους
– Να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε πουρίνες.
Προτεινόμενα φαγητά για κατανάλωση:
– Φρέσκα κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες
– Σέλερυ, ντομάτες
– Λαχανικά και πράσινα, λάχανο, μαϊντανό
– Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (κόκκινο λάχανο, κόκκινες πιπεριές, μανταρίνια, πορτοκάλια, πατάτες)
– Φρουτοχυμοί και νερό (έως 8 ποτήρια την ημέρα)
– Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
– Σοκολάτα, κακάο, καφές, τσάι
– Ακόρεστα λιπαρά οξέα (τόνος και σολομός, λιναρόσπορος, φιστίκια).
Τροφές πλούσιες σε πουρίνες που πρέπει να αποφεύγονται:
– Μπύρα, άλλα ανθρακούχα ιδιαίτερα με γλυκαντικά
– Αντσούγιες, σαρδέλες σε λάδι, αυγοτάραχο, ρέγγα, μαρίδα, μύδια
– Μαγιά
– Εντόσθια (καρδιά, συκώτι, νεφροί, γλυκάδια)
– Γλυκά αρτοποιήματα (κέικ)
– Μανιτάρια, σπανάκι, σπαράγγια, κουνουπίδι.
Τροφές που συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση:
– Αρνί, γαλοπούλα, μοσχάρι
– Μπέικον
– Πέρδικα
– Πέστροφα
– Χήνα, φασιανός
– Μπακαλιάρος, όστρακα