Υπογλυκαιμία
Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συμβαίνει καμιά φορά το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος να πέσει κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο. Αυτή κατάσταση ονομάζεται υπογλυκαιμία.
Η αιτίες της συνήθως είναι τρεις
1. Η σωματική άσκηση να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως
2. Οταν να μην τρώμε όπως πρέπει – δηλαδή, να παραλείψουμε το γεύμα ή να είναι η ποσότητα της τροφής μικρότερη απ’ ότι συνήθως ενώ τα φάρμακα λαμβάνουμε όπως πάντα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την πρόσληψη αλκοόλ που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
3. Οταν παίρνουμε την μεγαλύτερη δόση αντιδιαβητικών φαρμάκων απ’ ότι χρειαζόμαστε.
Εφόσον το σάκχαρο αίματος αρχίζει να πέφτει, ο οργανισμός μας στέλνει τα προειδοποιητικά σήματα – αιφνίδια ζάλη, αίσθηση πείνας και αδυναμίας, τρέμουλο, ταχυκαρδία, εφίδρωση. Αν σ’ αυτό το στάδιο η υπογλυκαιμία δεν θα αντιμετωπιστεί, τότε πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου και στον εγκέφαλο και ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.
Η εμφάνιση της υπογλυκαιμίας βάζει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
Τι πρέπει να κάνουμε:
1. Αν μπορείτε, μετρήστε αμέσως το σάκχαρο αίματος. Αν δεν μπορείτε, αλλά έχετε συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, αντιμετωπίστε την παρόλα αυτά.
2. Πιείτε ή φάτε κάτι που περιέχει ζάχαρη – μισό ποτήρι χυμό, 2-3 μπισκότα, καραμέλες. Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε τα χάπια της γλυκόζης με διάφορες γεύσεις. Είναι σε πολύ πρακτικές συσκευασίες και εύκολο να τις έχετε μαζί σας παντού. Οπότε εν ανάγκη μπορείτε να μασήσετε 2-3 τέτοια χάπια. Να θυμάστε, ότι η ζάχαρη σε υγρή μορφή απορροφάται πιο γρήγορα. ‘Ομως προσοχή!- η σοκολάτα δεν είναι κατάλληλη για αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας (το λίπος που περιέχει εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση σακχάρου). Μερικά άτομα – ειδικά αυτά που έχουν τον διαβήτη πολλά χρόνια και λαμβάνουν ινσουλίνη – μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την υπογλυκαιμία και να χάνουν τις αισθήσεις τους αιφνιδίως. Τότε πρέπει οι συγγενείς να ξέρουν να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Εκτός από την χορηγία γλυκών από το στόμα μπορεί να χορηγηθεί η ένεση της γλυκαγόνης (χορηγείται με ιατρική συνταγή). Επίσης καλό θα ήταν να φορά ο ασθενής ειδικό βραχιόλι που ενημερώνει ότι ο άνθρωπος πάσχει από τον διαβήτη (είναι χρήσιμο αν η απώλεια αισθήσεων συμβεί σε χώρο με αγνώστους).
3. Μετά απ’ αυτό τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας αρχίζουν να υποχωρούν. Οπότε καλό θα ήταν να μετρήσετε το σάκχαρο σας . Αν παραμένει χαμηλά, πρέπει να επαναλάβετε τα σνακ σας. Γενικώς, μετά από το επεισόδιο υπογλυκαιμίας καλό θα ήταν να φάτε κάτι πιο “ουσιαστικό” (π.χ., τοστ ή σάντουιτς), όπου οι υδατάνθρακες απορροφούνται πιο αργά και προστατεύουν από την επανεμφάνιση της υπογλυκαιμίας.
4. Ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας.
Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε ανά τακτά διαστήματα και να παρακολουθούμε το σάκχαρο μας. Αν οι υπογλυκαιμίες είναι συχνές, πρέπει να επανεξετάζετε η θεραπεία σας, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε στον ιατρό σας.