Σακχαρώδης Διαβήτης – Η φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να κάνει μια επιπλοκή στα πόδια. Στην αρχή τα συμπτώματα δεν φαίνονται σημαντικά. Λίγο πρήξιμο, μια στιλπνότητα , αλλαγές του χρώματος των ποδιών (γίνεται σκούρο), εξαφάνιση των τριχών… Πολλές φορές οι ασθενείς δεν δίνουν σημασία σε τόσα απλά πράγματα. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή. Εμφανίζονται ερεθισμοί στις φτέρνες, πατούσες και δάκτυλα που σιγά-σιγά οδηγούν στην δημιουργία εξελκώσεων. Η θεραπεία τους είναι δύσκολή, οπότε όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις το καλύτερο είναι να προσέχουμε από νωρίς.

Βεβαίως, η ρύθμιση του σακχάρου αίματος είναι σημαντική. Αλλά εκτός απ’ αυτό ο διαβητικός πρέπει συστηματικά να παρατηρεί τα πόδια του (ακόμα και με την χρήση ενός καθρέφτη για να δούμε στα δύσκολα σημεία) αν υπάρχουν μώλωπες, φουσκάλες, ερεθισμοί, οιδήματα, τραυματισμοί (κοψίματα,γρατσουνιές, εγκαύματα ή κάλοι) και να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό του.

Να οι μερικές σχετικές συμβουλές :

  1. Πλένετε τα πόδια σας με νερό (χλιαρό, όχι ζεστό!) κάθε μέρα, στεγνώνοντας τα καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα
  2. Διατηρείτε το δέρμα σας μαλακό. Μια ενυδατική κρέμα είναι καλή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο. Προσοχή όμως- δεν βάζουμε τις κρέμες ή λάδια ανάμεσα στα δάχτυλα!
  3. Φοράτε μαλακές και καθαρές κάλτσες, οι οποίες δεν πρέπει να είναι στενές και να σφίγγουν το πόδι, ούτε φαρδιές και να δημιουργούν τσαλακώματα. Το λάστιχο της κάλτσας δεν πρέπει να αφήνει σημάδι στο πόδι. Οι καλύτερες κάλτσες είναι βαμβακερές (για το καλοκαίρι- πιο λεπτές, για το χειμώνα – με πιο πυκνή πλέξη). Υπάρχουν κει ειδικές κάλτσες για διαβητικούς (ρωτήστε στα φαρμακεία).
  4. Φοράτε πάντα παπούτσια σωστού μεγέθους. Μην περπατάτε ξυπόλυτοι μέσα ή έξω από το σπίτι. Μη φοράτε τακούνια πάνω από 5 εκ.
  5. Τα πόδια σας πρέπει να είναι πάντα ζεστά και στεγνά. Αν τα πόδια σας κρυώνουν τη νύχτα, βάλτε μαλακές κάλτσες. Δεν θερμαίνουμε όμως τα πόδια σε τζάκια, θερμάστρες, καλοριφέρ ή άλλες θερμαινόμενες επιφάνειες.
  6. Τα παπούτσια σας πρέπει να εξετάζετε κάθε φορά πριν τα βάλετε. Μπορούν να υπάρχουν μέσα χαλίκια, μικρά σκουπιδάκια ή κάποιες φθορές που θα πληγώσουν τα πόδια σας
  7. Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Δεν κόβουμε τα νύχια ποτέ με ψαλίδι ιδιαίτερα τις γωνίες. Μία λίμα είναι πιο κατάλληλη γι’ αυτή τη δουλειά.
  8. Δεν αντιμετωπίζουμε τους κάλους με ξυραφάκια ή φάρμακα εμπορίου. Η περιποίηση με μια ελαφρόπετρα είναι αρκετή. Στις δύσκολες περιπτώσεις ζητάμε την βοήθεια του ιατρού.
  9. Κινηθείτε. Το βάδισμα θα σας κάνει καλό. Και κόψτε το κάπνισμα που επιδεινώνει την κακή κυκλοφορία του αίματος μεταξύ των άλλων και στα πόδια σας.